Koeling is erg belangrijk geworden anno 2023. Zomers worden langer en warmer, waardoor je huis aangenaam koel houden een hele uitdaging wordt. Via warmtepompen kan niet alleen duurzaam verwarmd worden, maar ook efficiënt gekoeld worden. Dat kan actief of passief. Hieronder meer informatie over beide manieren.
1. Passieve koeling
Hoe werkt passieve koeling?
Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de aardbodem (die constant op een temperatuur van rond de 12°C ligt) om de leefruimten aangenaam fris te houden. De temperatuur in huis koelt af en de opgenomen warmte wordt via het water van het vloersysteem teruggegeven aan de aarde. Passief koelen is alleen mogelijk via vloerverwarming/convectoren met een geothermische warmtepomp. De temperatuur van de bodem is uiteraard wel bepalend bij passieve koeling. Op het einde van de zomer is het beschikbare vermogen dan ook lager in het begin, omdat de grond opgewarmd is.
Voordelen passieve koeling:
+ Bij passieve koeling werkt de compressor niet, waardoor deze vorm van koelen heel energiezuinig en duurzaam is.
+ De geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de woning en slaat die op in de aardbodem. Die extra warmte in de bodem zorgt voor een extra rendement als je weer gaat verwarmen met je warmtepomp in de winter.
Nadelen passieve koeling:
– Je kan de temperatuur in huis zo’n 4°C laten dalen. Dat is het maximum.
– Om gebruik te maken van de passieve koeling zijn grote graafwerken of een diepe grondboring nodig.
– De kostprijs van een geothermische warmtepomp ligt hoger dan een warmtepomp om actief te koelen.

2. Actieve koeling
Hoe werkt actieve koeling?
Bij verwarming onttrekt een warmtepomp warmte aan de omgeving om die af te geven aan de woning. Bij actieve koeling met een warmtepomp wordt die werking omgedraaid. De warmtepop onttrekt warmte aan de woning om die via de buitenunit af te geven aan de buitenlucht. Op die manier kan je snel en efficiënt je huis koelen met je warmtepomp. Het elektriciteitsverbruik zal echter hoger zijn bij actieve koeling dan bij passieve koeling.
Voordelen actieve koeling:
+ De lucht-water en lucht-lucht warmtepompen zijn goedkoper in aankoop dan een geothermische warmtepomp.
+ Bij actieve koeling via een lucht-lucht warmtepomp kan je de koeltemperatuur zelf bepalen. Je hebt dus geen beperking op het koelen.
+ Er zijn geen graafwerken of geothermische warmtepomp nodig.
+ Je kan de binnenruimtes snel op de gevraagde temperatuur brengen.
+ Passieve koeling zorgt voor een gunstige EPB-score.
Nadelen actieve koeling:
– Actieve koeling gebruikt elektriciteit om te koelen. Actieve koeling is dus minder energiezuinig.
– Actieve koeling via een warmtepomp is beter voor het milieu dan een klassieke airco, maar de meest duurzame methode blijft de passieve koeling via de geothermische warmtepomp.
– Bij de passieve koeling wordt de opgenomen warmte van de woning op in de aardbodem. Die warmte kan je dan weer gebruiken in de winter. Dit is niet mogelijk bij actieve koeling. De warmte gaat verloren.
– Actieve koeling zorgt voor een nadelige EPB-score.
