Een gezonde leefomgeving in je woning

Je omgeving heeft invloed op je gezondheid. Positief, maar ook negatief. Van een aantal zaken weten we zeker dat ze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid: luchtvervuiling, vocht, schadelijke stoffen in huis, geluids- en geuroverlast, asbest, radon en uv-straling. Veel van de risico’s kan je zelf verminderen. Door rekening te houden met een aantal zaken ga je vanzelf je woning slim kunnen aanpakken.

1. Ventileren

Om een gezonde leefomgeving te creëren is de luchtkwaliteit van groot belang. Ventileren. Gezien het toenemend belang van goede isolatie is het belangrijk om je huis voldoende te ventileren. Daar zijn verschillende mogelijkheden. Je kan alle ramen en deuren open zetten, waardoor er een natuurlijke zucht doorheen je woning waait. Ideaal, toch? Niet altijd. Je laat zo ongecontroleerd lucht binnen, wat kan zorgen voor slechte geuren van buitenaf en een koude woning in de winter. Niet ideaal dus. Om een gezonde leefomgeving te creëren opteer je best voor een compleet ventilatiesysteem, zoals systeem D. Het principe garandeert dat je al je ramen en deuren gesloten kan houden waarbij de ventilatie alle ruimtes afzonderlijk verlucht. Het zorgt voor aanvoer in de droge ruimtes (leefruimte, slaapkamers, bureau…) en afvoer in de natte ruimtes (keuken, badkamer, wasberging). Wanneer je in de natte ruimtes niet of beperkt ventileert ontstaat er vocht en zelfs schimmels, die bacterieën en virussen aantrekken. Bij goede isolatie is dus een goede ventilatie van groot belang. 

Ventilatiesystemen D die RB Zelfbouw aanbiedt hebben een uitstekende warmterecuperatie. Warmte die gecreëerd wordt in de woning willen we uiteraard niet naar buiten sturen door de ventilatie. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte die opgenomen wordt, doorgegeven wordt aan de verse lucht die binnen komt. Zo heeft het ventilatiesysteem geen warmteverlies.

2. Geluid

Een gezonde leefomgeving is ook een rustige, aangename omgeving. Daarbij is het belangrijk om het risico op geluid te beperken tot een minimum. Dit kan op een aantal manieren. Door gebruik te maken van voldoende brede ventilatiekanalen is de luchtsnelheid relatief laag. Wanneer je werkt met ventilatiekanalen die smaller zijn gaat de luchtsnelheid hoog zijn, waardoor er kans is op trillingen van het kanaalwerk en dus ook op geluid in de woning.

Als je gebruik maakt van een ventilatiesysteem D maak je geen gebruik van roosters in de ramen of muren, waardoor overbodig lawaai vanzelf buiten blijft. 

Door een regenwaterpomp te nemen die in de put wordt geplaatst beperk je eveneens kans op lawaai.
Een regenwaterpomp in de woning zal je telkens horen wanneer bv. het toilet doorspoelt.

3. Slim verwarmen vs traditioneel

De juiste verwarmingsmethode is een essentieel onderdeel. Kies je voor een gas-condensatieketel, een warmtepomp of toch een houtkachel? En wat met radiatoren? Geen moeilijke keuze, wat betreft een gezonde leefomgeving.

De ideale manier om de verwarmen is de combinatie van verschillende systemen. Een warmtepomp is de meest duurzame oplossing. Gebruik maken van energie uit de omgeving (lucht, aardwarmte) maakt dat het gebruik van fossiele brandstoffen vermeden kan worden. Denk maar aan het gevaar van gassen, CO² uitstoot e.d. Verwarmen via vloerverwarming is een uitermate efficiënt systeem. De warmte die de vloer afgeeft aan de omgeving (en ons lichaam) stijgt op, waardoor de gehele ruimte gelijkmatig verwarmd wordt.

4. Waterzuivering

In bepaalde regio’s in vlaanderen is er kans op water met een hoge waterhardheid. Hard water veroorzaakt kalkaanslag, wat kan zorgen voor schade aan verwarmingselementen en -toestellen. Ook de werking van zepen wordt bemoeilijkt. Om dat te vermijden plaatst men achter de watermeter een waterontharder. Deze filtert het stadswater, naar de kwaliteit van flessenwater. Een echte must in een gezonde leefomgeving.

Heb je graag een vrijblijvende offerte? Contacteer ons hier.

 

Btw-verlaging op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers
De Federale Ministerraad keurde vandaag het Koninklijk Besluit goed dat de btw verlaagt naar 6% voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Een behoorlijke tegemoetkoming die veel gezinnen over de streep moet trekken om een duurzame...
Ventilatie: kiezen tussen C+ of D, een moeilijke keuze?
Voor je nieuwe bouwproject wil je ook (zelf) ventilatie voorzien. Dan informeer je jezelf best over verschillende ventilatiesystemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een C+ en een D-systeem, zodat je je ventilatie...
8 voordelen van regenwaterrecuperatie
Het (her)gebruik van regenwater is in veel gevallen verplicht in België. Daarnaast heeft het ook enorm veel voordelen om slim gebruik te maken van regenwater! Hieronder 8 redenen waarom een geïntegreerd regenwatersysteem een duurzame investering is. 1....
Premies en voorwaarden
Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen is de overheid genoodzaakt om ook duurzame woningbouw prioriteit te geven. Daarvoor trekt men budget uit om o.a. premies en tegemoetkomingen te voorzien voor particulieren die hun huis proberen te vergroenen....
Renovatie: kan ik verbouwen aan btw-tarief 6%?
Ja! Als je een bestaande woning koopt kan je aan een voordelig btw-tarief van 6% verbouwen. De overheid voorziet deze tegemoetkoming om bestaande woonkernen ten volste te benutten en het natuurlijk landschap te vrijwaren. Om te genieten van het verlaagd...