Capaciteitstarief, hoe zit dat?

Met de introductie van het capaciteitstarief in Vlaanderen, wordt het nu meer dan ooit cruciaal voor huishoudens met een digitale meter om hun elektriciteitsverbruik gedurende de dag te optimaliseren, vooral als men gebruik maakt van apparaten met een hoog energieverbruik, zoals elektrische auto’s of warmtepompen.

 

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief in België is een tariefsysteem dat van toepassing is op de elektriciteitsfacturen van zowel huishoudens als bedrijven. Het werd geïntroduceerd als onderdeel van de herziening van de tariefstructuur voor elektriciteit, die vanaf 1 januari 2023 van kracht is. Dit tariefsysteem heeft als doel de kosten van het elektriciteitsnetwerk op een rechtvaardige manier te verdelen en consumenten te stimuleren om hun elektriciteitsverbruik efficiënter te beheren.

Het wordt gebruikt om een deel van de nettarieven te berekenen. Het capaciteitstarief werd ingelast door de VREG, met als doel om het elektriciteitsnet minder te belasten. Want door de transitie van fossiele- en nucleaire energiebronnen, neemt de belasting van het net steeds toe.

Door het capaciteitstarief zullen Vlaamse gezinnen aangemoedigd worden om hun verbruik over de dag te spreiden, om overbelasting van het elektriciteitsnet te vermijden.

 

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

Bij de digitale meter wordt je verbruik elke 15 minuten gemeten in kilowattuur (kWh). Gedurende dit kwartier kunnen er variabele pieken in het verbruik optreden, en het gemiddelde van deze pieken wordt het kwartiervermogen genoemd, uitgedrukt in (kW). Het hoogste kwartiervermogen binnen een maand wordt aangeduid als de maandpiek.

Het capaciteitstarief wordt maandelijks berekend op basis van het gemiddelde van de laatste 12 maandpieken, met een minimale maandpiek van 2,5 kW. De tarieven voor het capaciteitstarief variëren per kilowatt en zijn afhankelijk van je netbeheerder, wat betekent dat de kosten afhangen van je woonplaats.

 

Belangrijke punten met betrekking tot het capaciteitstarief zijn onder andere:

  1. Aansluitwaarde: Het capaciteitstarief wordt berekend aan de hand van de aansluitwaarde van de elektriciteitsaansluiting van zowel huishoudens als bedrijven. Deze aansluitwaarde wordt vastgesteld door netbeheerder Fluvius en kan variëren afhankelijk van de omvang en het type van de aansluiting.
  2. Piekverbruik: Het tariefsysteem stimuleert consumenten om hun piekvermogen te verminderen, omdat een hogere aansluitwaarde resulteert in hogere kosten. Door hun elektriciteitsverbruik gelijkmatiger over de dag te spreiden, kunnen consumenten hun capaciteitstarieven verlagen.
  3. Invloed op de factuur: Het capaciteitstarief vormt een onderdeel van de totale elektriciteitsfactuur, naast het verbruikstarief (kosten gebaseerd op de hoeveelheid verbruikte elektriciteit) en andere kosten.
  4. Informatie van de energieleverancier: Je energieleverancier zal je voorzien van gedetailleerde informatie over je specifieke capaciteitstarief en hoe dit wordt toegepast op je elektriciteitsfactuur.
Het is van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de werking van het capaciteitstarief en hoe het je elektriciteitskosten kan beïnvloeden, aangezien het een integraal onderdeel vormt van de nieuwe tariefstructuur. Het kan tevens verstandig zijn om in gesprek te gaan met je energieleverancier of netbeheerder om gedetailleerde informatie te verkrijgen met betrekking tot uw specifieke situatie en tarieven.
Hoe houd ik mijn energiefactuur binnen de perken?
  • Spreid je energieverbruik: 

Probeer je elektriciteitsverbruik gelijkmatig te verdelen gedurende de dag. Beperk het gebruik van meerdere apparaten tegelijkertijd. Bijvoorbeeld, zet je droogkast aan nadat je klaar bent met koken en laad je elektrische fiets op voordat je gaat slapen.

  • Maak gebruik van slimme sturing:

De meeste apparaten bieden tegenwoordig de mogelijkheid van slimme aansturing. Dit kan automatisch gebeuren, op afstand of met behulp van vooraf ingestelde timers. Dit geldt ook voor verwarmingstoestellen, zoals warmtepompen. Een warmtepomp kan overdag warmte opslaan voor later gebruik bv. ’s avonds.

  • Kies voor een modulerende warmtepomp:
Wanneer je beschikt over een modulerende warmtepomp, hoef je je geen zorgen te maken over het capaciteitstarief. Een modulerende warmtepomp past automatisch zijn vermogen aan o.b.v. de warmtevraag, waardoor hij nooit meer energie verbruikt dan nodig is.

Interesse in zo’n modulerende warmtepomp? Neem een kijkje via volgende link of neem contact op!

  • Investeer in zonnepanelen (met thuisbatterij):

Met zonnepanelen wordt je onafhankelijk(er) van je energieleverancier. Ze wekken overdag de meeste elektriciteit op, en als je de meeste apparaten overdag gebruikt, benut je de opgewekte zonne-energie optimaal. Als je zonnepanelen combineert met een thuisbatterij, kan je de opgewekte elektriciteit op andere momenten gebruiken.

 

Facebook
LinkedIn
Kies ik voor een lucht-water- of bodem-water warmtepomp in 2023?
Lucht-water warmtepompen en geothermische (of bodem-water) warmtepompen zijn beide systemen voor verwarming en koeling van woningen, maar ze gebruiken verschillende bronnen van warmte om dit te doen. Hier zijn de belangrijkste verschillen: 1. Warmtebron Lucht-water...
Actieve- vs passieve koeling
Koeling is erg belangrijk geworden anno 2023. Zomers worden langer en warmer, waardoor je huis aangenaam koel houden een hele uitdaging wordt. Via warmtepompen kan niet alleen duurzaam verwarmd worden, maar ook efficiënt gekoeld worden. Dat kan actief...
Product in de kijker: Niko Home Control
Baanbrekend Comfortabeler wonen, veiliger leven en tegelijk energie besparen. Niko Home Control is de elektrische installatie waarmee je vanop een centrale plaats in huis (of zelfs van overal ter wereld) verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken,...
Product in de kijker: VASCO Filterbox
Zorgeloos ademhalen Veel mensen met een ventilatiesysteem stellen zich de vraag: wat met de ventilatie, en vooral wat met de luchtkwaliteit in huis als de buurman hout aan het stoken is? Of als er veel vervuilend autoverkeer langs mijn huis voorbij komt?...
Btw-verlaging op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers
De Federale Ministerraad keurde het Koninklijk Besluit goed dat de btw verlaagt naar 6% voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Een behoorlijke tegemoetkoming die veel gezinnen over de streep moet trekken om een duurzame investering...
Ventilatie: kiezen tussen C+ of D, een moeilijke keuze?
Voor je nieuwe bouwproject wil je ook (zelf) ventilatie voorzien. Dan informeer je jezelf best over verschillende ventilatiesystemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een C+ en een D-systeem, zodat je je ventilatie...
Een gezonde leefomgeving in je woning
Je omgeving heeft invloed op je gezondheid. Positief, maar ook negatief. Van een aantal zaken weten we zeker dat ze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid: luchtvervuiling, vocht, schadelijke stoffen in huis, geluids- en geuroverlast, asbest, radon...
8 voordelen van regenwaterrecuperatie
Het (her)gebruik van regenwater is in veel gevallen verplicht in België. Daarnaast heeft het ook enorm veel voordelen om slim gebruik te maken van regenwater! Hieronder 8 redenen waarom een geïntegreerd regenwatersysteem een duurzame investering is. 1....
Premies en voorwaarden
Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen is de overheid genoodzaakt om ook duurzame woningbouw prioriteit te geven. Daarvoor trekt men budget uit om o.a. premies en tegemoetkomingen te voorzien voor particulieren die hun huis proberen te vergroenen....
Renovatie: kan ik verbouwen aan btw-tarief 6%?
Ja! Als je een bestaande woning koopt kan je aan een voordelig btw-tarief van 6% verbouwen. De overheid voorziet deze tegemoetkoming om bestaande woonkernen ten volste te benutten en het natuurlijk landschap te vrijwaren. Om te genieten van het verlaagd...