Zelfbouw voor elektriciteit

Met ons zelfbouwpakket voor elektriciteit kan je helemaal zelf aan de slag. We begeleiden je naar het systeem dat het beste past binnen je woning en budget! Met advies rond de verschillende mogelijkheden kan jij perfect kiezen wat je zelf doet of liever uitbesteedt. Want achter RB Zelfbouw zit een gans team techniekers die snel op de werf zijn om een helpende hand te bieden bij het plaatsen van je elektriciteit. Heb je graag meer info over een van deze producten? Aarzel dan zeker niet om ons hierover te contacteren!

Graag meer informatie over elektriciteit?

Elektriciteit

Hoe werkt een gas-condensatieketel?

Een condensatieketel is nog steeds een veel gekozen optie. Of je nu je oude ketel wil vervangen of je volledig verwarmingssysteem wil aanpakken: de nieuwe generatie condensatieketels is een toekomstgerichte en duurzame investering. De prijs van een condensatieketel ligt immers een stuk lager dan bij andere verwarmingstoestellen zoals een warmtepomp. De condensatieketel recupereert warmte uit rookgassen, waardoor het rendement een stuk hoger ligt dan bij een traditionele gasketel.

De condensatieketel is een doorstromer die zorgt voor het sanitair warm water en verwarming. Een condensatieketel kan geplaatst worden in elk type woning. De aansluiting kan je zelf, waarbij RB Zelfbouw zorgt voor controle, aftesten en keuren van de installatie.

RB Zelfbouw werkt voornamelijk met Vaillant en Bosch.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dit via een buitenunit, die geplaatst wordt waar voldoende luchtcirculatie is (bv. aan een zijgevel). De warmte wordt uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte die wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem.

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Via een buitenunit wordt de lucht aangezogen en gebruikt om een koelmiddel te laten verdampen. De energie die zo vrijkomt wordt omgezet in warmte die gebruikt wordt voor sanitair warm water en verwarming.

RB Zelfbouw werkt met kwalitatieve merken zoals Vaillant en Daikin.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp (of bodem-water) haalt de warmte uit de aardbodem. Dit via een geothermische grondboring. De warmte wordt uit de bodem (via een vorstbestendig glycolmengsel) onttrokken en omgezet in warmte, die wordt overgebracht naar water voor sanitair en verwarming.

Een belangrijk onderdeel van de opstelling bij een geothermische warmtepomp is de passieve koeling. In zomermaanden is de nood aan koelen vaak groot. De koelte die klaar zit in de bodem wordt door een pomp naar boven gehaald, waardoor men op een duurzame (nagenoeg gratis) manier de woning kan koelen. De warmtepomp hoeft immers niet te draaien wanneer de passieve koeling een temperatuur van 18°C uit de bodem kan halen.

Er wordt voornamelijk gewerkt met Vaillant of Thermia.

Geothermische grondboring

Geothermie of aardwarmte is thermische warmte afkomstig uit de diepte van de aarde. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en ondergrondse warmte om energie op te wekken. 

Wie vandaag zijn huis bouwt of renoveert wordt geconfronteerd met de steeds strenger wordende normering rond hernieuwbare energie. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal op termijn volledig verdwijnen en de aandacht voor meer ecologische toepassingen verhoogt. Een woning moet daarnaast gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.

Gezien het hoge rendement en toegevoegde waarde voor de natuur is investeren in een geothermische warmtepomp een verstandige keuze.

De geothermische grondboringen worden uitgevoerd door HB Geo. RB Zelfbouw en HB Geo behoren beiden tot Groep Theo Boons. Meer informatie op www.hbgeo.be

Hoe werkt een airco?

Een airco (of lucht-lucht warmtepomp) haalt een groot deel van haar energie uit de lucht. Het toestel staat in voor zowel verwarming als koeling.

In de zomermaanden is de nood aan koelen vaak groot. De koelte die gecreëerd wordt door de airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. In de koude wintermaanden draait het systeem haar werking om, waardoor er efficiënt warmte gehaald wordt uit de buitenlucht.

Ben je nog niet zeker of (extra) koeling nodig is in jouw nieuwbouwwoning? Plaats dan uitsluitend de aircoleidingen. Zo kan je in een later stadium nog bepalen of je eventueel een toestel plaatst.

Er wordt voornamelijk gewerkt met Daikin.

Airco’s zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.

Vloerverwarming

Het meest geplaatste verwarmingssysteem anno 2022 is vloerverwarming. Via de vloer wordt de temperatuur efficiënt verspreid over de ruimte. Warmte stijgt op, waardoor de ruimte efficiënt verwarmd wordt. De afstand tussen de vloerverwarmingsleidingen varieert. Afhankelijk van het verwarmingstoestel wordt 10 – 15 – 20 cm aangehouden. Er wordt gebruik gemaakt van een tackersysteemstaalnetten of prikplatenHet systeem wordt aangestuurd via een thermostaat/domotica. Vloerverwarming is aan te sluiten op zowel een warmtepomp als condensatieketel. Bij een warmtepomp met actieve of passieve koeling kan je aangenaam koelen via de vloer.

Vloerverwarming is een verwarmingselement op lage temperatuur. D.w.z. dat je op een erg duurzame manier je huis verwarmt. Vloerverwarming is eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen. 

Radiatoren

Radiatoren zijn een traditionele manier van verwarmen. Ze brengen de ruimte op korte tijd naar de gewenste temperatuur. Een thermostaat aan de radiator maakt het gemakkelijk om elke ruimte apart te regelen. Radiatoren zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, zodat in elke ruimte de mogelijkheid bestaat om een radiator te plaatsen.

Radiatoren zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.

Convectoren

Convectoren werken op lage temperatuur, waardoor ze aan te sluiten zijn op een warmtepomp. Je kan zo energiezuinig verwarmen zonder vloerverwarming te gebruiken. Dat is vaak interessant bij renovaties of wanneer er weinig vloeropbouw voorzien is. Een convector kan geplaatst worden in opbouw of afgewerkt worden in een kast/vloer/vals plafond. Wanneer je geen vloerverwarming kan plaatsen door een beperkte opbouwhoogte zijn convectoren een goede oplossing.

RB Zelfbouw werkt voornamelijk met Jaga, Vaillant en Radson.

Convectoren zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.

 

Hoe werkt een klassiek systeem?

Bij een klassieke elektriciteitsinstallatie worden één of meerdere schakelaars vast verbonden met een lichtpunt, terwijl stopcontacten per kring worden doorverbonden. Het principe van het klassiek systeem is erg eenvoudig. Een elektrische kabel vertrekt vanuit de verdeelkast en loopt zo naar de schakelaar die een lichtpunt zal bedienen. Na de schakelaar takt de kabel verder af naar het volgende lichtpunt. Dit systeem is het meest gekend in bestaande woningen. 

Wat doe je zelf?

Met de nodige legplannen, situatieschema en technische toelichting van onze experts kan je de plaatsing en aansluiting zelf doen. Het gaat hier voornamelijk om het slijpen en kappen, het netjes leggen van de kabels en aansluiten van de kabels.

Wat doet RB Zelfbouw?

RB Zelfbouw doet de voorbereiding. Uw projectopvolger voorziet een uitgebreid situatieschema, een duidelijk legplan en komt ter plaatse voor de nodige technische toelichting. Voorbereiding van de verdeelkast gebeurt door onze techniekers, daardoor is de aansluiting eenvoudig zelf te doen.

Hoe werkt Niko Home Control?

Comfortabeler wonen, veiliger leven en tegelijk energie besparen. Niko Home Control is de elektrische installatie waarmee je vanop een centrale plaats in huis (of zelfs van overal ter wereld) verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken, airconditioning en gordijnen bestuurt en de controle bewaart over je voordeur. De mogelijkheden van Niko Home Control zijn eindeloos. En dankzij het tijdloze design past het systeem naadloos in elk interieur.

Nieuwbouw, grondige renovatie of kleine renovatie: met Niko Home Control heb je voor elk project en elk budget een antwoord op de vraag naar huisautomatisering. Niko Home Control is voor busbekabeling de ideale oplossing. De flexibiliteit van het systeem geeft in de toekomst oneindig veel mogelijkheden tot uitbreiding. Voor mensen die hun huis slim willen maken zonder kappen en breken of gedeeltelijk willen renoveren met een beperkt budget, kan Niko Home Control geïnstalleerd worden op traditionele bekabeling.

Slim open systeem

Niko Home Control koppel je gemakkelijk aan de systemen van verschillende kwaliteitspartners. De koppeling van de installatie gebeurt automatisch. In een handomdraai kan je de zonwering bijregelen, de luchtkwaliteit op elk moment van de dag controleren of Sonos- of Bose-muziekinstallatie aansturen.

Belgische kwaliteit en expertise

Met 100 jaar aan ervaring, waarvan meer dan 20 jaar in huisautomatisering is Niko als marktleider een vaste waarde in België. Met Niko Home Control kies je voor echte Belgische expertise. Ook in de rest van Europa is Niko een merk met hoge reputatie. Kwaliteit en innovatie staan centraal.

Hoe gaan we te werk? Bekijk het hier!

Video afspelen

Stappenplan

Wat klanten zeggen


Onze tevreden klanten aan het woord

Waar voert RB Zelfbouw projecten uit?

Regio-01

Veelgestelde vragen

Jazeker! Het installeren van de warmtepomp gebeurt door onze ervaren techniekers. Ze werken de installatie netjes af. Neem zeker een kijkje bij onze realisaties!

Neen! RB Zelfbouw neemt de geothermische grondboring op in de offerte. Zusterbedrijf HB Geo voert de boringen uit. Zo heb je één aanspreekpunt voor de geothermische warmtepomp.

Het plaatsen van de vloerverwarming/convectoren/radiatoren wordt meestal door de klant gedaan. Uiteraard ben je altijd in de mogelijkheid om een technieker in te schakelen aan uurtarief.

Ja, bij de geothermische warmtepompen wordt standaard een koelmodule geplaatst. Zo kan je efficiënt koelen in de zomermaanden.

Tot eind 2023 kan je genieten van een btw-verlaging van 21% naar 6%. Dit is van toepassing op zowel renovatie als nieuwbouw.

Tot eind 2023 kan je genieten van een btw-verlaging van 21% naar 6%. Dit is van toepassing op zowel renovatie als nieuwbouw.