Zelfbouw voor sanitair

Zelf sanitair leggen is ideaal voor wie wil besparen tijdens nieuwbouw of renovatie. Maar doe het goed en laat je op weg helpen door een professional zoals RB Zelfbouw. Met ons zelfbouwpakket voor sanitair zit je er binnen de kortste keren proper bij. We begeleiden je naar het sanitair systeem dat het beste past binnen je woning en budget. Je kan rekenen op een persoonlijk advies met een op maat gemaakt legplan, een uitgebreide handleiding en de nodige instructiefiches! Of het nu gaat om sanitair voor je badkamer, keuken, poolhouse of andere kamer: jij kiest wat je zelf doet of liever uitbesteedt. Want onze techniekers zijn snel op de werf om een helpende hand te bieden bij het plaatsen van je sanitair.

Klaar om zelf aan de
slag te gaan met je
sanitair?

Maak hieronder een keuze en vind de oplossing die bij jouw past!

Aan- en afvoerleidingen

Tot het pakket sanitair behoren alle aan- en afvoerleidingen. Vanuit de watermeter voorziet RB Zelfbouw alle leidingen in Alpex, die het water verdelen naar de verschillende aftappunten. Alpex is in verschillende diktes aan te leveren, waardoor het geschikt is bij allerlei toepassingen. Is er watervoorziening nodig in een bijgebouw? Dan wordt een versterkte socarex-leiding voorzien.

Alle  afvoerleidingen  en  hulpstukken  voor  sanitaire  afvalwaters  worden  geplaatst  in PPC  (polypropyleen  colpolymeer).  De  hulpstukken  en  buizen  worden samen verbonden  door  middel  van  rubbermanchetten  met  de  zogenaamde  clicring  waarin  buizen  gefixeerd  worden.  Het  PPC-leidingsysteem  is  een  afvoersysteem dat  geklasseerd  wordt  als  type  HT (High Temperature),  dwz.  geschikt  voor  huisafvalwaters  waarvan  de temperatuur  tot  boven 95°C  kan  bereiken. Bovendien is PPC een duurzaam materiaal dat 100% recycleerbaar is.

Collectoren

Om het water te verdelen naar de verschillende aftappunten wordt gebruik gemaakt van collectoren. De messing-collectoren worden voorzien met bolkraan, stop en dichtingsringEen kraantje per kring zorgt ervoor dat je in de toekomst eenvoudig sanitaire aftappunten kan afsluiten.  De  collectoren  worden  steeds  gemonteerd  aan  een  enkele  of  dubbele  beugel,  die  bevestigd  worden  met  de  bijhorende  set  pluggen  en  vijzen.

Ontluchting

RB Zelfbouw voorziet  een  ontluchting  van  de  afvoerleidingen  zodat  de  sifons  op  de  eerste verdieping  niet  worden  leeggezogen.  Dit  voorkomt  geurhinderDe  afvoerleidingen  van  zwart  en  grijs  water,  worden  op  de  tweede  verdieping  samengebracht  naar  een  dakdoorvoer.  De  ontluchtingsleiding  heeft  een  diameter  van  50mm.

Wat is regenwaterrecuperatie?

Je bent als particulier verplicht om ten minste één aftappunt op regenwater (of hemelwater) te zetten. Naast de verplichting is het gebruik van regenwater ook erg interessant om te besparen. Je kan verschillende toestellen op regenwater zetten, zoals toilet, tuinkraantje, wasmachine, spoelbak en zelfs een douche. De volledige regenwaterinstallatie wordt voorzien door RB Zelfbouw.

Regenwaterpomp

De regenwaterpomp zorgt voor de aanvoer van regenwater. Een regenwaterpomp die “droog” staat zuigt het regenwater naar binnen via een versterkte socarex leiding. Dit is qua onderhoud een voordeel, aangezien de pomp ten allen tijden bereikbaar is. Een “natte opstelling” pomp komt in de put te hangen, die het regenwater naar binnen zal duwen. Deze is in mindere mate bereikbaar, maar zal ook minder geluid maken.

Regenwaterfilters

Om gebruik te maken van regenwater moet het water voldoende gefilterd worden. Als je het regenwater uitsluitend gebruikt voor toepassingen zoals het toilet en besproeiing is een duplexfilter (dubbel) voldoende. Wanneer het regenwater ook wordt aangesloten op de wasmachine is het aan te raden om een triplexfilter (trippel) te plaatsen. Wil je regenwater ook gebruiken om te douchen? Dat kan! Voorzie dan een extra UV-filter bij de regenwaterinstallatie. Zo kan je enorm veel besparen op je waterfactuur.

Wat bij lange droogte?

Wanneer er een langere tijd droogte ontstaat, kan het regenwaterpeil in de put zakken. Om te vermijden dat je het toilet niet meer kan doorspoelen wordt een manuele of automatische bijvulling voorzien aan kraantjeswater. Een vlotter in de put geeft aan of er nood is aan kraantjeswater. Een automatische bijvulling brengt het waterpeil terug tot een bepaald punt. Een manuele bijvulling wordt met een kraantje bediend waar het regenwater naar binnen komt.

Wat is waterhardheid?

Water met een hoge waterhardheid veroorzaakt veel kalkaanslag en brengt zo schade aan verwarmingselementen, maar bemoeilijkt ook de werking van zepen. Dat laatste is terug te vinden in de doseringen voor de vaatwasser of wasmachine. In de Provincie Antwerpen spreekt men van “middelhard water”. D.w.z. dat de hoeveelheid kalk in het water vrij hoog is en het verwarmingstoestel en sanitaire kranen kunnen aangetast worden. Bekijk hieronder de waterhardheid in jouw gemeente.

image
Bron: Aquaflanders

Waterontharders

Om risico op waterhardheid te beperken wordt het gebruik van een waterontharder sterk aanbevolen. De installaties van Watergenius zijn eenvoudig zelf te installeren. Zowel de reiniging van stads- regen- en grondwater behoren tot de mogelijkheden.

Realisaties

Badkamers

Graag meer informatie over badkamers? Je kan terecht bij onze collega’s van Theo Boons (Bruyndoncx). In de nieuwe toonzaal krijg je het juiste advies voor jouw nieuwe badkamer. RB Zelfbouw verzorgt de levering en nazorg.

PNG Logo TB Groep