Voor je nieuwe bouwproject wil je ook (zelf) ventilatie voorzien. Dan informeer je jezelf best over verschillende ventilatiesystemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een C+ en een D-systeem, zodat je je ventilatie volledig kan afstemmen op je type woning.
Anno 2023 ben je verplicht om ventilatie te voorzien indien je (ver)bouwt. De invoering van de EPB-wetgeving legt een aantal verplichtingen op, waaronder een ventilatiesysteem. Bovendien is het een echte must. Je voorziet immers je woning van een goede luchtstroom, wat belangrijk is voor een gezonde leefomgeving. Het nut van een ventilatiesysteem wordt merkbaar wanneer het niet gebruikt wordt. Omdat de woning zo goed geïsoleerd is, stapelt vocht zich op in de natte ruimtes en ontstaan er schimmels.
Hieronder vind je de voornaamste voor- en nadelen per systeem.
Ventilatiesysteem C+
Een C+ systeem voorziet toevoer van verse lucht via roosters in de ramen. Dat gebeurt in de droge ruimtes, zoals je slaapkamer(s), leefruimte, bureau, … De afvoer gebeurt mechanisch via ventielen in de natte ruimtes zoals de badkamer, keuken, WC …
Een C+ systeem is vraaggestuurd. D.w.z. dat er per ruimte apart geventileerd kan worden. Bv. Wanneer de sensor in de badkamer een hoger vochtpercentage detecteert kan de ventilatie in de badkamer een stand hoger schakelen. De sensor meet op geuren en CO2. Een C+ systeem vraagt weinig onderhoud en heeft een laag verbruik. Bovendien is de complete installatie goedkoper dan een D-systeem.
Een van de nadelen van een C+ systeem is het werken met roosters in de ramen. Qua esthetiek kan dit soms minder interessant zijn, al is dat uiteraard persoonlijk. Daarnaast moet men rekening houden met tocht en lucht die ongecontroleerd binnen komt (denk aan geur, kwaliteit, temperatuur). Bv. een woning gelegen naast een akker kan onfrisse geuren binnenbrengen. Een ander nadeel is dat een C+ systeem geen warmterecuperatie heeft. De warme lucht van binnen wordt naar buiten gestuurd, zonder de warmte eruit te recupereren.
Ventilatiesysteem D
Een D systeem houdt de aan- en afvoer van lucht constant. De aanvoer gebeurt in de droge ruimtes, zoals je slaapkamer(s), leefruimte, bureau, … De afvoer gebeurt mechanisch via ventielen in de natte ruimtes zoals de badkamer, keuken, WC …
Een belangrijk voordeel van een D systeem is de gunstige score op het EPB. Gezien de goede warmterecuperatie ventileert men immers op een duurzame manier de woning. Een ingebouwde vochtsturing zorgt voor een goed vochtpercentage in de woning. Aangezien de aan- en afvoer volledig mechanisch gebeuren moeten er geen roosters geplaatst worden in ramen of muren.De filter in de ventilatieunit zorgt ervoor dat er steeds verse lucht de woning in wordt gestuurd. De unit van een D-systeem is stil en geruisloos. Ook worden extra geluidsdempers meegeleverd om te trillingen zo veel mogelijk tot een minimum te herleiden.
Conclusie
Het type woning bepaalt welk systeem je best neemt. Bij een nieuwbouw is het best om je woning voldoende te isoleren. Dit is niet enkel nodig om in aanmerking te komen voor premies i.v.m. EPB, maar ook o.w.v. je verbruik. Wanneer je bij een nieuwbouw (en dus goede isolatie) zou werken met een C+ systeem gaat de functie van de isolatie verloren. O.w.v. de goede warmterecuperatie en ingebouwde vochtsturing plaats je in dat geval best een D systeem. Je laat immers in de winter koude lucht in je woning en warme lucht in de zomer. Een C+ systeem is wel interessant bij renovatie, waarbij het kanaalwerk gemakkelijker is om weg te werken en de toevoer van verse lucht via roosters in de ramen gebeurt.