Zelfbouw of installatie voor ventilatiesysteem D
Het plaatsen van ventilatie met behulp van een professionele begeleiding is voor iedereen perfect mogelijk! Waarom niet zoveel mogelijk zelf doen en besparen? Met een zelfbouwpakket ventilatie haal je een aangenaam klimaat in huis en voldoe je aan de energieprestatieregelgeving. Wij hebben de expertise om je te begeleiden naar het ventilatiesysteem dat het beste past binnen je woning en budget.
Graag meer informatie over ventilatie D?
Ventilatiesysteem D voor nieuwbouw en renovatie
Hoe werkt een gas-condensatieketel?
Een condensatieketel is nog steeds een veel gekozen optie. Of je nu je oude ketel wil vervangen of je volledig verwarmingssysteem wil aanpakken: de nieuwe generatie condensatieketels is een toekomstgerichte en duurzame investering. De prijs van een condensatieketel ligt immers een stuk lager dan bij andere verwarmingstoestellen zoals een warmtepomp. De condensatieketel recupereert warmte uit rookgassen, waardoor het rendement een stuk hoger ligt dan bij een traditionele gasketel.
De condensatieketel is een doorstromer die zorgt voor het sanitair warm water en verwarming. Een condensatieketel kan geplaatst worden in elk type woning. De aansluiting kan je zelf, waarbij RB Zelfbouw zorgt voor controle, aftesten en keuren van de installatie.
RB Zelfbouw werkt voornamelijk met Vaillant en Bosch.
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dit via een buitenunit, die geplaatst wordt waar voldoende luchtcirculatie is (bv. aan een zijgevel). De warmte wordt uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte die wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem.
Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Via een buitenunit wordt de lucht aangezogen en gebruikt om een koelmiddel te laten verdampen. De energie die zo vrijkomt wordt omgezet in warmte die gebruikt wordt voor sanitair warm water en verwarming.
RB Zelfbouw werkt met kwalitatieve merken zoals Vaillant en Daikin.
Hoe werkt een geothermische warmtepomp?
Een geothermische warmtepomp (of bodem-water) haalt de warmte uit de aardbodem. Dit via een geothermische grondboring. De warmte wordt uit de bodem (via een vorstbestendig glycolmengsel) onttrokken en omgezet in warmte, die wordt overgebracht naar water voor sanitair en verwarming.
Een belangrijk onderdeel van de opstelling bij een geothermische warmtepomp is de passieve koeling. In zomermaanden is de nood aan koelen vaak groot. De koelte die klaar zit in de bodem wordt door een pomp naar boven gehaald, waardoor men op een duurzame (nagenoeg gratis) manier de woning kan koelen. De warmtepomp hoeft immers niet te draaien wanneer de passieve koeling een temperatuur van 18°C uit de bodem kan halen.
Er wordt voornamelijk gewerkt met Vaillant of Thermia.
Geothermische grondboring
Geothermie of aardwarmte is thermische warmte afkomstig uit de diepte van de aarde. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en ondergrondse warmte om energie op te wekken.
Wie vandaag zijn huis bouwt of renoveert wordt geconfronteerd met de steeds strenger wordende normering rond hernieuwbare energie. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal op termijn volledig verdwijnen en de aandacht voor meer ecologische toepassingen verhoogt. Een woning moet daarnaast gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.
Gezien het hoge rendement en toegevoegde waarde voor de natuur is investeren in een geothermische warmtepomp een verstandige keuze.
De geothermische grondboringen worden uitgevoerd door HB Geo. RB Zelfbouw en HB Geo behoren beiden tot Groep Theo Boons. Meer informatie op www.hbgeo.be


Hoe werkt een airco?
Een airco (of lucht-lucht warmtepomp) haalt een groot deel van haar energie uit de lucht. Het toestel staat in voor zowel verwarming als koeling.
In de zomermaanden is de nood aan koelen vaak groot. De koelte die gecreëerd wordt door de airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. In de koude wintermaanden draait het systeem haar werking om, waardoor er efficiënt warmte gehaald wordt uit de buitenlucht.
Ben je nog niet zeker of (extra) koeling nodig is in jouw nieuwbouwwoning? Plaats dan uitsluitend de aircoleidingen. Zo kan je in een later stadium nog bepalen of je eventueel een toestel plaatst.
Er wordt voornamelijk gewerkt met Daikin.
Airco’s zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.
Vloerverwarming
Het meest geplaatste verwarmingssysteem anno 2022 is vloerverwarming. Via de vloer wordt de temperatuur efficiënt verspreid over de ruimte. Warmte stijgt op, waardoor de ruimte efficiënt verwarmd wordt. De afstand tussen de vloerverwarmingsleidingen varieert. Afhankelijk van het verwarmingstoestel wordt 10 – 15 – 20 cm aangehouden. Er wordt gebruik gemaakt van een tackersysteem, staalnetten of prikplaten. Het systeem wordt aangestuurd via een thermostaat/domotica. Vloerverwarming is aan te sluiten op zowel een warmtepomp als condensatieketel. Bij een warmtepomp met actieve of passieve koeling kan je aangenaam koelen via de vloer.
Vloerverwarming is een verwarmingselement op lage temperatuur. D.w.z. dat je op een erg duurzame manier je huis verwarmt. Vloerverwarming is eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.
Radiatoren
Radiatoren zijn een traditionele manier van verwarmen. Ze brengen de ruimte op korte tijd naar de gewenste temperatuur. Een thermostaat aan de radiator maakt het gemakkelijk om elke ruimte apart te regelen. Radiatoren zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, zodat in elke ruimte de mogelijkheid bestaat om een radiator te plaatsen.
Radiatoren zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.
Convectoren
Convectoren werken op lage temperatuur, waardoor ze aan te sluiten zijn op een warmtepomp. Je kan zo energiezuinig verwarmen zonder vloerverwarming te gebruiken. Dat is vaak interessant bij renovaties of wanneer er weinig vloeropbouw voorzien is. Een convector kan geplaatst worden in opbouw of afgewerkt worden in een kast/vloer/vals plafond. Wanneer je geen vloerverwarming kan plaatsen door een beperkte opbouwhoogte zijn convectoren een goede oplossing.
RB Zelfbouw werkt voornamelijk met Jaga, Vaillant en Radson.
Convectoren zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.
Ventilatie D
Het meest geplaatste ventilatiesysteem is Ventilatie D. Het is een volautomatisch systeem. Het zorgt voor mechanische aan- en afvoer in de verschillende ruimtes van een woning: afvoer in de natte ruimtes (keuken, badkamer, wasplaats) en aanvoer in de droge ruimtes (leefruimte, bureau, slaapkamers). Een ventilatiesysteem D zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in de woning constant blijft. Met dit systeem is het immers niet nodig om nog extra bij te verluchten via bv. een open raam. Je kan in principe alle ramen en deuren gesloten houden aangezien de luchtkwaliteit constant wordt gehouden.
Bij een goed geïsoleerde woning is ventilatie met warmteterugwinning (WTW) van groot belang. Het zorgt er immers voor dat je niet ongecontroleerd temperatuur naar buiten stuurt of naar binnen laat komen.
Je kan rekenen op de nodige legplannen, technische fiches en persoonlijke begeleiding op de bouw. Na plaatsing komen erkende techniekers ter plaatse om de ventilatie op te starten en alles in te regelen. Daardoor is ventilatie iets wat je eenvoudig zelf kan plaatsen.
RB Zelfbouw werkt met kwalitatieve merken: Zehnder, Vasco en Begetube.Ventilatiekanalen
Vanuit de ventilatie unit worden er aan- en afvoerkanalen voorzien tot bij de ventielen in de droge en natte ruimtes. De ventilatiekanalen hebben afhankelijk van de opbouwhoogte een verschillende diameter. Ventilatie is eenvoudig zelf te installeren. Controle, opstart en inregelen van de ventielen wordt gedaan door techniekers van RB Zelfbouw. Zo ben je zeker van een kwalitatieve installatie, waarbij je enorm bespaart op de werkuren.
Je kan rekenen op de nodige legplannen, technische fiches en persoonlijke begeleiding op de bouw. Daardoor is ventilatie iets wat je eenvoudig zelf kan plaatsen.
Wat klanten zeggen
Onze tevreden klanten aan het woordWaar voert RB Zelfbouw projecten uit?

Hoe gaan we te werk? Bekijk het hier!
Veelgestelde vragen
RB Zelfbouw is gecertificeerd om de ventilatie verslaggeving te doen. Je hoeft dus zelf niet op zoek naar een verslaggever.
Het plaatsen van de ventilatieleidingen is erg eenvoudig zelf te doen. Met behulp van de nodige legplannen en ondersteuning leg je in een wip de ventilatiekanalen.
De opstart en het inregelen van de ventilatie gebeurt door gecertificeerde techniekers. Het is immers belangrijk dat de ventilatie naar behoren functioneert en de voorgeschreven debieten gehaald worden.
De EPB-regelgeving schrijft o.a. ventilatie voor als verplichting in een nieuwbouwwoning in bepaalde ruimtes. Naast de verplichting is het ook sterk aan te raden om schimmels te vermijden.