Zonnepanelen / PV-installatie

Investeren in groene energie is een slimme en duurzame keuze. Goed voor het E-peil van je woning én je portemonnee. Het wordt al helemaal rendabel als je zelf je zonnepanelen of zonneboiler installeert. Met ons zelfbouwpakket voor groene energie zit je goed voor jaren energiezuinig verwarmen of gunstig sanitair warm water. Weet ook dat bij RB Zelfbouw professionele techniekers klaar staan om je te ondersteunen bij de plaatsing of opstart van de installatie! 

Graag meer informatie over zonnepanelen?

Zonnepanelen voor nieuwbouw en renovatie

Hoe werkt een gas-condensatieketel?

Een condensatieketel is nog steeds een veel gekozen optie. Of je nu je oude ketel wil vervangen of je volledig verwarmingssysteem wil aanpakken: de nieuwe generatie condensatieketels is een toekomstgerichte en duurzame investering. De prijs van een condensatieketel ligt immers een stuk lager dan bij andere verwarmingstoestellen zoals een warmtepomp. De condensatieketel recupereert warmte uit rookgassen, waardoor het rendement een stuk hoger ligt dan bij een traditionele gasketel.

De condensatieketel is een doorstromer die zorgt voor het sanitair warm water en verwarming. Een condensatieketel kan geplaatst worden in elk type woning. De aansluiting kan je zelf, waarbij RB Zelfbouw zorgt voor controle, aftesten en keuren van de installatie.

RB Zelfbouw werkt voornamelijk met Vaillant en Bosch.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Dit via een buitenunit, die geplaatst wordt waar voldoende luchtcirculatie is (bv. aan een zijgevel). De warmte wordt uit de buitenlucht onttrokken en omgezet in warmte die wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem.

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Via een buitenunit wordt de lucht aangezogen en gebruikt om een koelmiddel te laten verdampen. De energie die zo vrijkomt wordt omgezet in warmte die gebruikt wordt voor sanitair warm water en verwarming.

RB Zelfbouw werkt met kwalitatieve merken zoals Vaillant en Daikin.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp (of bodem-water) haalt de warmte uit de aardbodem. Dit via een geothermische grondboring. De warmte wordt uit de bodem (via een vorstbestendig glycolmengsel) onttrokken en omgezet in warmte, die wordt overgebracht naar water voor sanitair en verwarming.

Een belangrijk onderdeel van de opstelling bij een geothermische warmtepomp is de passieve koeling. In zomermaanden is de nood aan koelen vaak groot. De koelte die klaar zit in de bodem wordt door een pomp naar boven gehaald, waardoor men op een duurzame (nagenoeg gratis) manier de woning kan koelen. De warmtepomp hoeft immers niet te draaien wanneer de passieve koeling een temperatuur van 18°C uit de bodem kan halen.

Er wordt voornamelijk gewerkt met Vaillant of Thermia.

Geothermische grondboring

Geothermie of aardwarmte is thermische warmte afkomstig uit de diepte van de aarde. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en ondergrondse warmte om energie op te wekken. 

Wie vandaag zijn huis bouwt of renoveert wordt geconfronteerd met de steeds strenger wordende normering rond hernieuwbare energie. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal op termijn volledig verdwijnen en de aandacht voor meer ecologische toepassingen verhoogt. Een woning moet daarnaast gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen.

Gezien het hoge rendement en toegevoegde waarde voor de natuur is investeren in een geothermische warmtepomp een verstandige keuze.

De geothermische grondboringen worden uitgevoerd door HB Geo. RB Zelfbouw en HB Geo behoren beiden tot Groep Theo Boons. Meer informatie op www.hbgeo.be

Hoe werkt een airco?

Een airco (of lucht-lucht warmtepomp) haalt een groot deel van haar energie uit de lucht. Het toestel staat in voor zowel verwarming als koeling.

In de zomermaanden is de nood aan koelen vaak groot. De koelte die gecreëerd wordt door de airco zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. In de koude wintermaanden draait het systeem haar werking om, waardoor er efficiënt warmte gehaald wordt uit de buitenlucht.

Ben je nog niet zeker of (extra) koeling nodig is in jouw nieuwbouwwoning? Plaats dan uitsluitend de aircoleidingen. Zo kan je in een later stadium nog bepalen of je eventueel een toestel plaatst.

Er wordt voornamelijk gewerkt met Daikin.

Airco’s zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.

Vloerverwarming

Het meest geplaatste verwarmingssysteem anno 2022 is vloerverwarming. Via de vloer wordt de temperatuur efficiënt verspreid over de ruimte. Warmte stijgt op, waardoor de ruimte efficiënt verwarmd wordt. De afstand tussen de vloerverwarmingsleidingen varieert. Afhankelijk van het verwarmingstoestel wordt 10 – 15 – 20 cm aangehouden. Er wordt gebruik gemaakt van een tackersysteemstaalnetten of prikplatenHet systeem wordt aangestuurd via een thermostaat/domotica. Vloerverwarming is aan te sluiten op zowel een warmtepomp als condensatieketel. Bij een warmtepomp met actieve of passieve koeling kan je aangenaam koelen via de vloer.

Vloerverwarming is een verwarmingselement op lage temperatuur. D.w.z. dat je op een erg duurzame manier je huis verwarmt. Vloerverwarming is eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen. 

Radiatoren

Radiatoren zijn een traditionele manier van verwarmen. Ze brengen de ruimte op korte tijd naar de gewenste temperatuur. Een thermostaat aan de radiator maakt het gemakkelijk om elke ruimte apart te regelen. Radiatoren zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, zodat in elke ruimte de mogelijkheid bestaat om een radiator te plaatsen.

Radiatoren zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.

Convectoren

Convectoren werken op lage temperatuur, waardoor ze aan te sluiten zijn op een warmtepomp. Je kan zo energiezuinig verwarmen zonder vloerverwarming te gebruiken. Dat is vaak interessant bij renovaties of wanneer er weinig vloeropbouw voorzien is. Een convector kan geplaatst worden in opbouw of afgewerkt worden in een kast/vloer/vals plafond. Wanneer je geen vloerverwarming kan plaatsen door een beperkte opbouwhoogte zijn convectoren een goede oplossing.

RB Zelfbouw werkt voornamelijk met Jaga, Vaillant en Radson.

Convectoren zijn eenvoudig zelf te installeren. RB Zelfbouw zorgt voor de volledige begeleiding, waardoor je op de plaatsing heel wat kan besparen.

 

Zonnepanelen

Wil je graag zelf zonnepanelen plaatsen? Dat kan! RB Zelfbouw voorziet het nodige legplantechnische fiche en begeleiding zodat je volledig zelf aan de slag kan. Een erkende technieker staat paraat om je te ondersteunen tijdens het plaatsen. Kruip je niet graag op je dak? Dan kan je het plaatsen laten uitvoeren door gecertificeerde techniekers.

RB Zelfbouw werkt met kwalitatieve panelen met opbrengsten tot 415 Wattpiek. Na 25 jaar garanderen de panelen nog steeds een opbrengst van 80%!

Omvormer

De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Het is het hart van de zonnepaneleninstallatie. Het rendement van de omvormer is dus van essentieel belang. Het aantal zonnepanelen bepaalt het benodigd vermogen van de omvormer.

De opstart van de omvormer wordt voorzien door techniekers RB Zelfbouw. Zo kan je er zeker van zijn dat alles conform de voorschriften is geïnstalleerd, ook al plaats je de zonnepanelen zelf.

We werken met de meest voorkomende merken: Solar Edge en Huawei.

Montagesysteem

Afhankelijk van het type dak kiezen we het passende montagesysteem. Aangezien steeds wordt gewerkt met een kliksysteem is de plaatsing eenvoudig. Met de nodige legplannentechnische fiches en ondersteuning van een projectopvolger gaat de plaatsing vanzelf. Er is ook steeds de mogelijkheid om de installatie te laten uitvoeren door ervaren techniekers.

Wanneer je de plaatsing zelf uitvoert zal RB Zelfbouw instaan voor aansluiting, controle en opstart. Zo ben je er zeker van dat de installatie dezelfde kwaliteit heeft als wanneer je de plaatsing overlaat aan ervaren techniekers.

Het juiste montagesysteem is erop voorzien dat de installatie bestand is tegen alle soorten weersomstandigheden. Er wordt gebruik gemaakt van de nodige windschermenbevestiging en verzwaring.

Interesse in zonnepanelen?

Realisaties

Hoe gaan we te werk? Bekijk het hier!

Video afspelen

Stappenplan

Wat klanten zeggen

Onze tevreden klanten aan het woord

Waar voert RB Zelfbouw projecten uit?

Regio-03

Veelgestelde vragen

Dat kan! Als je zelf niet graag op het dak staat kunnen techniekers de installatie voltooien. Belangrijk: Tot einde 2023 is het belangrijk dat een technieker de zonnepanelen installeert, om onder het btw-tarief van 6% te vallen. Dit geldt ook voor nieuwbouw! Lees er meer over in dit artikel.

Ja, er wordt een volledig legplan voorzien met een stappenplan hoe je de zonnepanelen kan instelleren.

Ja, op een plat dak zijn zonnepanelen eenvoudig zelf te plaatsen. Op een schuin dak is het vooral belangrijk dat de panelen veilig geplaatst kunnen worden.

Tot eind 2023 kan je genieten van een btw-verlaging van 21% naar 6%. Dit is van toepassing op zowel renovatie als nieuwbouw.

Ja, de levering van de installatie wordt afgestemd met de zelfbouwer.